2010. február 6., szombat

Egy kérdés némi szöveg után (Na jó, több kérdés...)

Este kilenc után csengettek a kaputelefonon. Ő, aki férfimmel azt tippeltük, hogy a közelben lakó családtagjaink is búcsút mondtak a mai családi összeröffnek és félúton hazafelé bedobják nekünk a nagycsaládi ebéd minket illető maradékát, szokás szerint, nem csontokat és cubákokat, nem, nem, hanem az anyósom által kreált fenséges lakoma maradványait, jelen esetben húslevest, sült kacsahúst, krumplipürét, almás pitét és ilyesmit, nehogy éhen haljunk a következő egy-két napban. Az ebédre és vacsorára is elegendő mennyiséget mindig a közelben lakó családtagjaink fuvarozzák házhoz, lustaságból nem cipelünk hadseregre való élelmet tömegközlekedve, ráadásul a t. családtagok eddig még soha nem ették meg a nekünk címzett falatokat, szóval, abszolút megbízhatóak kaja terén is. Már épp összefutott a nyál a szánkban, hogy juhhé, pillanatokon belül folyt. köv. az ebéd (ööö... igen, néha falatozunk késő este), amikor is kiderült, a gépesített családtagok sehol, kacsamell helyett a rendőrséggel kell beérnünk, legalábbis valaki azt mondta a kaputelefonba, hogy ők a rendőrség és engedjük be őket. Ő, aki férfim néhány kérdés és pillanatnyi habozás/kétkedés/mérlegelés után megnyomta a szezámtáruljt eredményező fekete gombot, aztán nemes egyszerűséggel közölte velem, hogy ő most azért megnézi, tényleg a rendőrséget engedte-e be, hiszen volt már betörés a házban, a kósza térítők is fel-felcsengetnek ilyen-olyan ürüggyel, a nagymamámékat kamu villanyszerelők rabolták ki, meg álrendőrökről is olvastunk-hallottunk eleget, úgyhogy az a biztos, ha utánajár a dolognak. Ezen a ponton görcsbe ugrott a gyomrom, lelki szemeimmel már láttam az ezer sebből vérző ő, aki férfimet, épp azon filóztam, hogy magamhoz veszek valami fegyvernek látszó tárgyat és utánamegyek, amikor épségben visszatért. A rendőrökkel pont a lift előtt futott össze, szomszédasszonyhoz jöttek, aki egyébként nem egy gengsztertípus, de ő, aki férfimtől is kérdeztek ezt-azt, ha már ott volt, meg igazolványokat is mutattak. A kérdésem banális, persze hogy az, mindenesetre kíváncsi vagyok, ti hasonló helyzetben beengednétek egy lefekvéshez készülődő lakótelepi házba a magukat rendőrnek tituláló egyéneket? Vagy esetleg belemondom a kaputelefonba, hogy eszem ágában sincs elhinni a rendőrdumát, mint ahogy az a lehetőség sem igazán csábít, hogy fésztufész csekkoljam le az igazolványok eredetiségét, amihez ugyebár cirka annyira értek, mint David Beckham a csipketerítőhorgoláshoz. Mi van akkor, ha az egyének valóban rendőrök és ha nem nyitom ki a kaput, valami súlyos bűncselekmény hatékony megoldását akadályozom? És ugye előfordulhat az is, hogy szomszédasszonyhoz nemrendőrök csengetnek be, illetve hozzánk, és neki a mi naivságunk (?) miatt baja esik...

14 hozzászólás:

maris írta...

szerintem, aki be akar jutni, az úgyis bejut. már úgy értem, ha betörő és rosszban sántikál. meg aztán a postás meg a szórólapos is így csenget mondjuk hajnalok hajnalán. őket sem csekkolja le senki félkómásan.

egyébként még, amikor a volt barátomnál "laktam", csöngetett egy lány.kérdezte, hogy nálunk is voltak-e rendőrök, mert hozzá jöttek és valakiről kérdezősködtek, de gyanúsak voltak, úgyhogy a csaj úgy döntött körbekérdezi a lakókat, hogy másnál is jártak-e. aztán nem tudom, mi lett.

de amúgy én nem tudom. mi nem ilyen lépcsőházas házban lakunk. ha valaki csönget, megkuksizzuk a fürdőszoba abalakból és, ha nem tetszik, akkor nem nyitunk ajtót.

zebrina írta...

Na jójó, de miért jöttek a sz.asszonyhoz?? (Vagy csak nem olvastam figyelmesen?) :)

OSUDF írta...

Velem ugyanezt hajnali 3kor játszották el úgy másfél éve...

Névtelen írta...

En csak egy dolgot nem ertek: ha szomszedasszonyhoz jottek (az, hogy miert nem fontos,nem a mi dolgunk..),akkor miert hozzatok csengettek??Ahhoz kellene csengetni akihez jottek es majd az illeto eldonti,hogy beengedi-e magahoz vagy nem...
Zsuzsi

Béb írta...

Egyszer voltunk álrendőrök egy házibuliban. Beengedtek minket. Aztán jól megcsapkodtak, h a frászt hoztuk rájuk.
Olyan jól sikerült egyébként a mutatvány, hogy fél órával később a becsengető real-rendőröket már senki nem tudta komolyan venni... (Egész addig míg egyszer csak ott nem voltak az előszobában. Upsz!)

cyborgwings írta...

hát ha éppen a szomszédasszony sántikált valami rosszban, akkor nem csodálom, hogy nem hozzá kapuztak föl.
piti bűnözők nem hiszem, hogy befektetnének egyenruhába, úgyhogy talán ezzel ki lehet szűrni (már amennyiben nem a tizediken lakik az ember, és hajlandó ledzsalni a kapuhoz, vetni rájuk egy pillantást), hogy valóban rendőrök-e. ha civilben vannak, akkor meg ciki.
aki meg nagyban csinálja, és még egyenruhát is ölt a cél érdekében, az nem hiszem, hogy ne tudna kaputelefon nélkül bejutni az épületbe.

de egyébként tényleg milyen nevetséges, hogy a szórólapost simán beengedi az ember, egy ilyen rendőri szövegen meg elmélázik.

Névtelen írta...

Szia Csibike!
Muszáj megjegyeznem egy hasonlóságot, pontosabban kettőt. Egy: Nem csodálom, ha Vavyan Fable olvasó vagy; ahogy olvastalak, egyből az ő stílusa ugrott be. Kettő: A képed viszont kísértetiesen hasonlít a McLeod lányai c. sorozatban játszó Lisa Chappell képére.
Nah nekem ennyi elég volt, hogy máskor is visszanézzek.

Orsi

Cuki írta...

Manapság a rendőrség nenmigen foglalkozik súlyos bűncselekmények megoldásával. De mivel ott tartunk, hogy kommandósok törnek családanyákra, a bkv fejeseit leültetik, előzetesbe tatják azt, aki bekiabál egy rendezvényen...a rendőrség szó némi keserű ízt hagy a számban..Az is lehet, hogy nemrendőrök jönnek nénit/téged fosztogatni, de lehet, hogy az veszélyesebb, ha a rendőrt engeded be. De igen, átgondoltam, mégiscsak aza rosszabb ha nem engeded be, mert még a végén te is terroroista leszel, aki a bűncselekmény megoldás akadályozatásával semmibe veszed a nemzet érdekeit. Beengedném, és reménykednék, hogy nem rendőrök.
Ú, visszaolvastam, amit írtam...ezt fejtsd meg:)

csibike írta...

Cuki: Az utolsó előtti mondatot nem értem :) Beengednéd őket és reménykednél, hogy nem rendőrök? Nem abban, hogy azok?

Orsi: Szia itt :) Roppant hízelgő, hogy Fable stílusa ugrik be neked, sajnos, az a helyzet, hogy a saját kis csirkestílusom nyomokban sem hasonlít az övére, különben már sok-sok könyvem jelent volna meg... Azért köszönöm :) Az említett hölgyet megnéztem neten - remélem, nem az életkori hasonlóságra gondoltál :)

csillagvirág: Senkit nem engedek be, aki csengetés előtt vagy után nem telefonál ide, hogy jön/itt van :)

csibike írta...

Pigi: Beöltözve, igazolvánnyal álrendőrködtetek? :)

Zsuzsi: Én is csak arra tudok tippelni, amit csillagvirág írt :)

OSUDF: És beengedted őket? :)

csibike írta...

zebrina: Nem véletlenül nem írtam le... :)

maris: Ez pont olyan ház, ahol nem lehet leskelődni :)

Béb írta...

Nem, csak kaputelefonban komoly hangon.
Bár a cimbim, akivel voltam gerjed az ilyen rendőr rucikra - simán be lehet őket szerezni - és egy hónap múlva már abban ment egy buliba poénból. No, az a buli is olyan jól sikerült, hogy kijöttek az igaziak, ő meg ugye ott, mint kamuzsaru... Szerencsére happy end lett, ugyanis a valódi fakabátok igazi rendőrnek nézték, így le tudott lépni, hogy már lejárt a szolgálata, csak leragadt itt.
Azóta nem próbálkozik ilyen mutatvánokkal... :-)

Zephyr írta...

hozzánk szimplán csengetés és kopogás helyett bevilágítottak az erkélyen zseblámpával (magasföldszinten lakunk) nyáron. első felindulásból kiküldtem párom,én utána, mert azt hittük a betörő az,aki már háromszor tört be az alagsorba pofátlanul.
azt is hallottam,hogy páromnak azt mondja,egy számomra ismeretlen nevű embert keres...

Bevallom,nem vettem észre,hogy rendőr egyenruha van rajta, és az is csak később esett le,hogy az új albérlőről beszélhet mellettünk. természetesen akkor végre kiszúrtam a rendőrautókat is a ház előtt :)(mellesleg egy egész kis kommandó érkezett az alagsori mosószertolvaj miatt):)

Cuki írta...

:) sejtettem, jogos:) Azért reménykednék benne, hogy nem rendőrök, mert manapság több kárt okoz(hat)nak a rendőrök mint a betörők. Jó, nyilván azoknak inkább, akiknek van rejtegetnivalójuk, gondolom te nem vagy terrorista, de még az is lehet, hogy ők azt hiszik, na mindegy. Véletlenül láttam a vasárnapi célpontot és 3 nőt (!) csuktak le mert nemzetellenes dolgokat követtek el, és mert igen veszélyesek, bah. Innen a félelem a rendőröktől, meg tényleg rádkenhet bárki bármit, bár tudom, ez amolyan összeesküvéselmélet, de hát ez a 21.század. Ezentúl pozitívabb leszek, esküszöm.