2010. március 25., csütörtök

Lakógyűltem

Az a gyanúm, nem véletlenül nem jártunk eddig lakógyűlésre, ő, aki férfim meg én, most is csak a panelprogram miatt merészkedtünk el, hátha. Életem első lakógyűlésének két órája alatt például olyasféle tapasztalatokra tettem szert, hogy

1. erre a dzsemborira kizárólag az jár, aki baromira ráér, ergo a jelenlévők életkor szempontjából hatvan és a halál közé tehetők. Mi voltunk a legfiatalabb résztvevők, egészen pontosan én, mert ő, aki férfim idősebb nálam.
2. a hatvan és a halál közötti életkoron belül a hetven és a halál közöttiek jelentős számban vesznek részt az ilyen összeröffenésen, a lakógyűlésen ugyanolyan klassz társadalmi életet lehet élni, mint például az orvos várótermében, minden apró szart ki lehet vesézni és közönség is van hozzá.
3. a lakógyűlési kemény mag tagjai túlnyomórészt idősebb nők, mindegyiknek legalább három lakással-lakókörnyezettel kapcsolatos horrortörténet lapul a tarsolyában, amit az illető a legnagyobb élvezettel ecsetel a többi tulajdonos előtt, bezsebelve a borzadó, undorodó, elképedő tekinteteket.
4. valószínűleg a lakógyűléses csoportban mindig van egy közléskényszeres, aki az összes témához hozzá akarja tenni a maga kis véleményét; egy okoskodó, akinek a legsanyarúbb a sorsa és ezért mindennel tisztában van; egy bennfentes, aki sokat sejtetően mosolyog az infómorzsák elejtegetése közben; egy bamba, aki miatt ötször kell elmondani ugyanazt az infót - és egy csirke, aki nehezen viseli a nyugdíjasklubra hajazó összejövetelt és ezért pikírt megjegyzésekkel szórakoztatja ő, aki férfijét. 
5. a határozott levezető elnök aranyat ér, simán rendet vág a sutyorgó, bekiabáló, zsörtölődő idős bácsik és idős nénik között, akik úgy kommentálják az elhangzottakat, mintha az otthoni kanapén ülnének és kedvenc sorozatuk izgalmas, meglepő, váratlan fordulataira reagálnának teljes átéléssel.
6. hiába van csak négy darab napirendi pont, az összegyűltek vérszemet kapott csoportja annyit dumál, mintha ötször ennyi lenne.
7. a lakógyűlés szervezői tapasztalt, józan gondolkodású emberek: Bár elvileg cirka kétszáz tulajnak kellett volna megjelennie, szerény ötven széket állítottak be a régi kultúrház kistermébe. 

Tulajdonképpen csak arról nem esett szó, ami miatt odamentünk.

5 hozzászólás:

Macsek írta...

ne borzongass, nálunk is lesz nemsokára ilyesfajta gyűlés. Nálunk viszont nem az idősebbek, hanem a "játszunk városvezetősdit óvis szabályokkal" típusú, főszervezkedő-hajlamú lakók vannak jelen. Valahogy nem kedvenc elfoglaltságom na!

Golden írta...

soraidat olvasva egészen a mienkén éreztem magam :)

SefiRia írta...

Látod – aranyos csibike -, ha inkább (könyv)írásra (írói pályára) orientálódnál szellemileg, nem kellene, holmi panelprogramok után esdekeljél, mert BELŐLED – aranyos csibike - VILÁGSZÍNVONALAS, ZSENIÁLIS ÍRÓ VÁLHATNA, még ha Joanne Kathleen Rowling gázsiját nem is, de annyit biztosan keresnél a könyveiddel, hogy egy kisebb villát(rezidenciát) fenn tudj tartani magad és családod számára. És ez nem vicc! – Egy 16 éves kiscsaj ismerősöm diszlexiában szenved, olvasási undora/nehézségei vannak szegénykémnek, de amióta megmutattam neki a blogodat, elkezdet olvasni. :-))

Lublin írta...

Volt egy év az életemben, amikor havonta jártam ilyen meetingekre, és persze a szigetelés-felújítás megbeszélésére sosem maradt már idő... (aztán elköltöztem onnan - nem tudom, az elmúlt 3 év alatt megoldották-e)

1 írta...

Ez nagyon odavág :)