2010. április 2., péntek

Lakótelepi antikertész

Azt hiszem, azon bukott meg az idei paradicsompalántázásom, hogy ebbe is úgy akartam belevágni, mint pölö a kreatív tevékenységeimbe: mindenféle rákészülés nélkül, múzsacsókkal a homlokomon, 'majd kialakul, mi lesz belőle' alapon. Parányi erkélyünk birtokában abból indultam ki, hogyha a vadkendertermesztés komoly előtanulmányokat és felszerelést igényel, a paradicsom biztos nem, úgyhogy legkésőbb nyár végén paradicsomtól piroslanak a balkonládák, én meg csak kificcenek az erkélyre és lecsípem a reggelihez szükséges paradicsommennyiséget. Néha nagyon merész álmaim vannak, úgy érzem.
Vettem egy tasak paradicsommagot, hogy na, majd most új éra köszönt be erkélyünk történetében. A magokat olyan másfél-két hétig hurcolásztam a táskámban, bevallom, egyszerűen elfeledkeztem róluk talán azt reméltem, hogy a tasakra felvésett infó, miszerint 'igen jól kötődő, korai érésű' az ember-paradicsom, azaz a csibike-paradicsom viszonyára is érvényes, a paradicsom felismeri, hogy személyemben gondos gazdájára talált és ezt azzal hálálja meg, hogy mondjuk hétfőn elvetem, öt nappal később meg már vidámpiros paradicsomoktól roskadozik az erkély, olyannyira, hogy a szomszéd rémült arccal könyörög, azonnal szorítsam vissza a vérparadicsomok terjeszkedését, nem szeretne több fürtöt a fülére. Megcsapott a nosztalgiahullám: Előre örültem, hogy tejfölös dobozba vetem el a magocskákat, ó, azok a régi szép kisdiák idők!, aztán eszembe jutott az is, hogy anno a csíráztatott babom vagy belerohadt a tejfölös dobozba, vagy kiszáradt, szóval, zsigerileg nem vagyok az a kimondott mintakertész. A tasakban lapuló 280-300 darab mag kicsit megszeppentett, de végül meggyőztem magam, hogy á, elfogy a sokkilónyi paradicsom is, hiszen én az a lecsót lecsóval típus vagyok. 
Miközben paradicsomligetet vizualizáltam az erkélyre (meg optimista típus is vagyok), anyu finoman visszarángatott a realitások talajára, rábökött a tasak 'febr. 25-márc. 20.' infót hordozó sorára, aztán kinyilatkoztatta, hogy így április elsején tulajdonképpen felesleges elvetnem a magokat, inkább szerezzek be néhány palántát a piacról. Igen, korábban én is láttam ezt az időintervallumot a tasakon, de úgy voltam vele, hogy rugalmasan értelmezendő, oké, márchúsz elmúlt, na bumm, pár hét/hónap csúszás biztos nem számít, kinő az a paradicsom. Anyuék telkéről nyáron mindig kapok saját termesztésű paradicsomot, érett és finom, ergo anyu számomra abszolút referenciaszemély, úgyhogy a paradicsommagos tasakot kicsit csalódottan bevágtam a kamrába. Majd jövőre, 2011. február 25-én újra belevetem magam a paradicsomtémába, addig meg teszek egy-két kört a kertészetekben és a piacokon, hátha találok olyan metélőhagymás tasakot, amin például ápr. 3-máj. 3. a vetés időpontja.  

11 hozzászólás:

kisrumpf írta...

Ismerős, most adta fel 7 kicsi csilim a harcot :-)

RneIcus írta...

Én kertesházi vagyok, de először most adtam a fejem kertészkedésre. Valahogy érzem, hogy szarul fog elsülni a dolog, de közben az is lehet, hogy az utóbbi hónapok rossz szériája miatt lettem pesszimista. Paradicsomot majd májusban lehet beszerezni a piacról és hidd el abból lesz majd nektek finom paradicsomotok! Ne add még fel ezt az ötletet!

Eszter írta...

a vadkendertermesztés sem igényel semmit, anyukámnál speciel a muskátlik közül bukkant elő egy hajtás :D

Névtelen írta...

Par napja olvastam, h csinaltak Mo-on vmi felmerest a magokrol, h a legtobb ki sem kel...szoval mindegy, inkabb palanta Shimmer

maris írta...

és babot nem szeretnétek? :) mert abból van olyan, amit április vége és május eleje között kell elültetni. anyámmal már itt toporgunk, hogy hagy szórjuk már el, de a tasak szerint még nem szabad.

Krisztinca írta...

Szia! Palántát már most lehet kapni itt-ott a piacon, én tegnap vettem 4 paprikát és 2 paradicsomot (darabja 120 ft), ennyi bőven elég. Tavaly 30x30-as nagy kockakaspókban neveltem őket, és rengeteg lett. A palánta mindig jobban megéri, mint a magokkal kínlódni. Nyár végén még szárított paradicsomot is csináltam.

csibike írta...

Krisztinca: Köszönöm a tippet. Gyönyörűek a növényeid, hiszek neked :)

maris: Köszi, de nem vagyunk babrajongók :)

Shimmer: Úgy néz ki, hogy palánta lesz :)

Eszti: Ja, hogy ti ilyen rejtetten csináljátok :)

csibike írta...

RneIcus: Te is vedd elő az optimista énedet :)

kisrumpf: Próbálkozol még? :)

winstonsmith írta...

Írj emlékeztetőt jövő tavaszra a telefonodba/számítógépedbe/noteszedbe... :)

Krisztinca írta...

Csibike, köszi. Ma el is ültettem enyém palántákat, tettem fel fotókat a blogomba

Csigamami írta...

hät... en tavaly juniusban vetettem el, pedig februärban illet volna. (anya es a csomag szerint) augusztus vegen mikor megjöttünk a nyaraläsbol a sajät termesztesü (megmaradt) paradicsombol reggeliztünk jo 3 napig.... Azert csak addig, mert aposom gaznak nezte, mialatt mi a Balatonon süttetük a hasunkat igy kinyirbälta öket. A rengeteg paradicsombol a menthetöeket viszont felfaltuk. Ippeg minap ecseteltem anyänak, hogy parit kene vetenm, mire közölte, hogy max paläntät ültetenem. mondtam neki, hogy majd en azt tudom, mi augusztusban szeretünk paradicsomozni. ( elmentem es vettem paläntät is...)