2010. június 9., szerda

Pletykás gyorstalpaló

Nem kell ahhoz falun élni, hogy az ember gyanútlan, harmatos lelkivilágú fiát-lányát magába szippantsa a könyörtelen pletykagépezet: pl. a legtöbb melóhelyen működik a letyi-petyi, néhol igen magas fokon űzik és nem, nem csak a nők, gyakran a kedves urak szája is úgy jár, mint a kacsa segge. Nincs tabutéma, nincs érinthetetlen ember, nincs kímélet, ezt is megtanultam eddigi munkahelyeimen, meg azt is, hogy a kacsapicsaszájúakat lehet kezelni. Nehéz helyzetben vagy, ha a keresztneved nem 'Pletykagép' és rühelled az ilyesfajta, nem egyszer rosszindulatú szájtépést, de a teljes elhatárolódás nem megoldás, sőt, olaj a tűzre, a pletykagépezet lelkes működtetői hamar észreveszik, hogy nincs híred se magadról, se másról, azaz kilógsz a sorból. Az pedig pletykásék körében nem jó. Lássuk a gyorstalpalót, mi az, ami nagyrészt rajtad múlik.

Kezdő szint: Gyakorlatlan pletykásként az a legegyszerűbb, ha tudatosan megválasztod és önként a közösbe dobod saját pletykaanyagodat, teszem azt, társalgás közben elpöttyintesz néhány semleges infót pl. a hobbidról. Kutyád van és szereted az ezoterikus könyveket? Oké, szuper, de... csak a kutyát említsd meg. Az állatokat szinte mindenki szereti, az ezotéria meg... Szóval, inkább azt halld vissza a folyosón, hogy fekete, nőstény tacskódat, Irmát nemrég megoperálták és jobbulást neki (valójában hím dán dogod van, Hektor, a legjobb egészségben), mintsem az iránt érdeklődjön az egyik kollégád ebédidőben, hogy te tényleg asztalt táncoltattál és halottakkal társalogtál a hétvégén egy misztikus szertartás keretében, holott pár héttel korábban csak annyit mondtál óvatlanul, hogy szereted Müller Péter könyveit. Ne felejtsd el, nem vagy született pletykás, ezért másokról inkább ne szórj híreket. Ha mégis erre vetemednél, mások gondja-kínja tabu, kizárólag olyan alapvető infókkal szolgálj,  hogy pl. összefutottál Teca kolléganőddel a piacon, biciklivel volt, hű, nagyon érdekes, nem is tudtad, hogy van biciklije, nohát. Ha valaki szaftos pletykával traktál, az a legjobb, ha a megfelelő bekezdéseknél csodálkozva nagy szemeket meresztesz, vagy elismerően / meglepve hümmögsz, vagy visszakérdezel, hogy na ne, tényleg? A vérpletykás képtelen befogni a száját, imádja a saját hangját, úgyhogy az esetek 99,9%-ában neked semmit sem kell mondanod, szolgáld ki a közléskényszerét, szereplési vágyát és gyorsan szabadulsz - bár ha ügyesen játszod a lelkes hallgatóság szerepét, előfordulhat, hogy nagyon belemelegszik és alig tudod levakarni magadról.
Haladó szint: Nos, folytassuk ott, hogy ügyes voltál és vérpletykás infói közül elég sokat megjegyeztél. (Ha nem, ne olvass tovább, még mindig kezdő vagy, lépj vissza egy szintet.) A következő találkozásnál vedd szépen elő ezeket a híreket (Piri és Imi összejöttek a céges csapatépítőn; az egyik kolléga felzabálta a rendezvényről megmaradt sütiket; Lajosnak megszületett a negyedik gyereke, csak nem a feleségétől; Gabi eszméletlenül jól tartja magát annak ellenére, hogy idén lesz ötven ésatöbbi) és említsd meg, hogy. A téma gyomortól függ, inkább szőrmentén kérdezgess, óvatosan, naiv felhanggal, tudod, a látszatra gyúrunk (értsd: mintha apró és - ami a lényeg - szóra sem érdemes fogaskerék lennél a pletykagépezetben), a szarkeveréssel már a következő szintet teljesíted. Haladóként bizalmasabb infókat is elejthetsz magadról, mondjuk, hogy az egyhetes nyaralás alatt szépen lebarnultál a Balcsin. Arra készülj fel, hogy az ilyen infót nagyon kreatívan görgeti tovább az oral history: a) "Na, a pénzesek, saját telkük van a Balcsin!", b) "De kínos, nincs lóvéja Egyiptomra!", c) "Fasza, amíg mi itt vért izzadunk a melóban, ő gondtalanul nyaralgat!", d) "Órákig feküdt a napon, hogy ilyen színe legyen, biztos bőrrákja van, tuti!". Ilyen Az Élet, ilyenek Az Emberek. Fogadd el és vonj vállat, meg persze nevess egy jót magadban - rajtuk.  
Profi szint: A pletykakirály/nő megvadult kopóként szimatol-nyomoz, bármit mondasz, értékes infónak számít és gondolkodás nélkül visszaél vele, főleg akkor, ha bizalmas jellegű (és voltál olyan kis lökött, hogy nem vetted észre: pont benne nem kellett volna megbízni), mert az az igazán finom, ínyenc falat.  Ő az, aki nem játssza meg magát - nála zsigeri szinten kódolt a pletyka. Lételeme. Örömét leli a kínos éspervagy privát hírek terjesztésében, és mások előtt szívesen tetszeleg  a bennfenntes szerepében, merthogy ő mindenkiről mindent tud. A szarkeverése öncélú, ha azt kéri, 'ne mondd el senkinek, hogy', biztos lehetsz abban, már két emelet tudja A Hírt. Kedvenc szófordulata az 'azt hallottam, hogy' és a 'képzeljétek el, hogy'. Előszeretettel ismétli ugyanazokat az infókat, csontig rágja őket. Nem érdekli, kit bánt meg, mennyire ferdíti el a tényeket. Addig nem nyugszik, amíg ki nem deríti a legújabb fejleményeket, legyen szó Edit csípőprotéziséről  vagy a céges autóhasználatról.  Rosszindulatú és irigy. Defektes vagy ő, vagy az élete, vagy mindkettő - valamit kompenzál. Ne, ne akarj profi pletykás lenni.  

Ja, azért látszatpletykálás közben nagyon figyelj az emberekre, mert előfordulhat, hogy egy másik látszatpletykásba botlasz és... felismerve a valódi érdeklődést és a közös hullámhosszt, kibújtok a látszatköntösből, messzire hajítjátok és igazán jót beszélgettek egymással, barátként.

5 hozzászólás:

Niki írta...

Ez tetszett!:))

Lacel írta...

Családon belüli pletyizés még ezt is felülmúlja. Az a legrosszabb :D

Csigamami írta...

Az a baj...., hogy ha peldäul totäl kivonod magad belöle, csak csendes hallagtosäg vagy, simän ellened fordul. Ugyanis vannak olyan gyomorforgato es verläzito pletyisek, ahol peldäul nem birod kihagyni, hogy ne jegyezd meg mondjuk: Kerlek ne kurväzd le Micit, hisz nem is ismered. Következö nap mär az a hir terjed, hogy Tennmagad kurväzod Micit es meg jol meg is rugdalnäd a piros hegyesorru cipöddel....

Felelevenitettel bennem egy-ket szomoru sztorit :o( Ahol en voltam a szargep, pusztän, mert megvedtem valakit :o(

Csigamami írta...

Csibemél érkezett ;o)

csibike írta...

Csigamami: Első nekifutásra válaszoltam egy rövidet, az üdvrivalgást és a könnyeket képzeld hozzá :) Köszönöm itt is, nemsokára írok hosszabbat.
Teljesen kivonulni nem szabad, ezt tapasztaltam én is. Kretén emberek mindig vannak... Bennem a Pletykaanyu hozta fel ezeket a dolgokat, konkrét sztorikat estig sorolhatnék.

Lacel: Ott is szép dolgok szoktak előfordulni :)

margelis: Csak írtam, ami jött - ez lett belőle :)