2010. szeptember 7., kedd

A Baumax tehet róla

Nem tudom, kinek jutott eszébe, hogy a kürtőskalácsos pont a Baumax bejárata előtt verjen tanyát, mindenesetre rossz ötlet volt, főleg úgy, hogy a Baumax bejárata megegyezik a Baumax kijáratával, így kétszer is szembesültem azzal a ténnyel, hogy a Baumax előtt kürtőskalácsot árulnak. (Gyalázat! Gyalázat! Gyalázat!) Mielőtt totálisan elgyengültem volna, megkértem ő, aki férfimet, takarja el a bódét, különben nem állok jót magamért, veszek egy kürtőskalácsot és teljesen egyedül megeszem. Kiderült, hogy lehetetlent kértem tőle, eltakarásról szó sem lehet, hiszen nem az a bódéalkat, ennek ellenére addig tartottam magam, amíg egész mélyen be nem sétáltunk a Baumaxba. Ott aztán lehetett valami a levegőben (esetleg kürtőskalács illatú fűrészpor, pont a faáruknál nézelődtünk), mert bevallottam ő, aki férfimnek, mégis ennem kell egy kalácsot, ezt kívánja a vérem. Némi (értsd: két-három másodpercnyi) tipródás után úgy oldottuk fel a patthelyzetet, hogy megbeszéltük, miután ő, aki férfim kiszórakozta magát a férfijátékboltban, lecsapunk a kürtőskalácsosra, mert megérdemeljük. Hétvégén ugyanilyen szutykos, borongós idő volt, ez már elég indok a kürtőskalácsozásra, bár az aduászomat is elővehettem volna, mondván, hogy tulajdonképpen borzasztóan terhes vagyok és a gyerek követeli, hogy tömjek az arcomba egy fahéjas példányt. (Bár nem hoz lázba pl. a sok fúró, fene tudja, mi lehet izgalmas ennyi fúróban, azért az ilyen nőidegen boltokban nem szoktam rosszul érezni magam, mert figyelünk az egészséges egyensúlyra: a csavar-, szerszám- és egyéb hímjátékszerszekció után barangolunk a női részlegben is, azaz nézünk növényt, képet, tapétát, ilyesmit.) 
A baumaxos kör végén aranyosan szóltunk a kalácsos fószernek, hogy kürtőskalácsot szeretnénk, öt-hat perc és kész, ez volt a válasz. Jó, belefér, megvárjuk, addig bepakolunk a kocsiba. Bepakoltunk. Engem kicsit szkeptikussá tett, hogy letelt az öt-hat perc és a fószer még mindig az orrunk előtt gyurmázott a nyers tésztával, de azt gondoltam, majd a pult alól elővarázsol néhány kész kalácsot, megmelegíti kicsit, oszt' csók. A forgatókönyv másként alakult. Gyurma után jött a vashengerre igazítás, lapítgatás, kenegetés és... sütőalkalmatosságba akasztás. Mindez további tíz percben (Hogyan készítsünk kürtőskalácsot? c. oktatófilmnek végül is tűrhető volt) és a cucc még el sem kezdett pirulni - a fószer sem. Mukk nélkül tekercselte a tésztát, mintha ott sem lennénk. Úgy tippeltem, cirka olyan gyorsan sül meg a kalács, mint ahogy én barnulok télen árnyékban, nem is vártunk tovább, nyáltengerrel a szánkban kocsiba ültünk és hazajöttünk. Persze azóta kürtőskalácsra vágyom, de nagyon, egy autentikus, vastag tésztájú, fahéjas kürtőskalácsra. Szerintem nem szép dolog a baumaxosoktól, hogy ennyire nem figyelnek a kürtőskalácsosukra (sürgessék meg körfűrésszel vagy valami hasonló), nála még a patán lőtt rinocérosz is gyorsabban elkészül a kalácsokkal. Talán még én is.

8 hozzászólás:

Picike írta...

Errefelé a Tesco előtt van ilyen házikó és ahányszor elmegyek előtte, kőkemény kísértés kering a levegőben. De valahogy hirtelen mindig rágondolok a vastagodó karomra, kihízott gatyáimra és ellen tudok állni. Micsoda igazságtalanság!
Ahogy írtál róla, szinte éreztem az illatát! :-))

Névtelen írta...

Édesanyám isteni kürtöskalácsot süt...
L.

dorw írta...

ismerem az érzést. :)

mikor cirka 6 héten keresztül jártam ctg-re a nagyvárad téri aluljáróban szembesültem állandóan a megtestesült kísértéssel. volt ott fahéjas-, diós-, kókuszos-, karamelles-, cukros kísértés, így aztán nem csoda, hogy néhány naponta aknára futottam az üzletke előtt.

JuditAu írta...

Na látod, engem nem kerít hatalmába az ilyen illatozó bódé, mert itt ilyen nincs. De épp múlthéten oda jutottam, hogyha más nem süti meg, akkor kénytelen leszek magamnak megsütni... (blogon fel is tettem a receptet) Nálatok nincs valaki, aki hajlandó Neked mesütni? :)

Névtelen írta...

hm, hát akkor nem volt felkészült kürtöskalácsos, jobb helyeken, 1-2 mindig van készen...
Így arra tudok gondolni, hogy kicsi forgalma lehet, amúgy is... így meg még az is marad...

Nikletty

csibike írta...

Judit: L. anyukáját tudom megkérni :) Van hozzá olyan spéci hengered?

1 írta...

Pedig tényleg öt perc alatt megvan, Állatkertben Királyfimmal rendszeresen elcsábulunk, ott nagyon finom... öt perc alatt elkészül, megvárjuk és isteni fincsi és friss és finom, az tényleg nagyon ott van.. alig győzzük kivárni, amíg ehetőre hűl... hmmm... :D
Mostanában a majálisokon ahol voltunk kettőt adtak egy áráért, na az előre el volt készítve, de azért az sem volt rossz :)

JuditAu írta...

Csibike, nincs hengerem, üres sörös, vagy energiaitalos dobozokra lehet rátekerni.
Nézd, így: http://gzajudit.blogspot.com/2010/08/kurtoskalacs.html