2011. szeptember 16., péntek

34

A legklasszabb szülinapi ajándék az lenne, ha valaki minden reggel bemondaná, hogy hányadika van és milyen nap, természetesen évvel-hónappal együtt (a Kr. e./Kr. u. rész elhagyható), meg azt is, hányat kell még aludnom ahhoz, hogy a fiam ágyba hozza nekem a reggelit (és el is mosogasson utána).
Sokáig nem tűnt fel, hogy mindjárt szülinapom lesz, a harmincharmadik évem (néha követhetetlenül) gyorsan tovarohant, gyereknevelés közben nem volt időm sokkolódni/elmélázni, hogy hoppá, a tortámon már nem érdemes megfordítanom a számgyertyákat. Maga a 34 nem zavar, de ha ő, aki férfim le mer cserélni két tizenhét éves gidára, orrba vágom a vasalóval (is). Egyedül az szomorít el (?), hogy állandó harcban állok Az Idővel, és próbálok legalább huszonötöt csinálni a huszonnégy órából, de nem megy. (Vajon miért?) Még soha nem jutott ilyen kevés idő magamra, és félek (?), hogy a kisgyerekezéssel töltött legszebb (?) éveimben nekem, mint csibikének, nincs elég helyem. Nehéz elfogadnom, hogy nem vagyok olyan szabad, mint az elmúlt években, és hiába tudtam, mit vállalok (és vállalnám újra meg újra meg újra), megélni nehezebb, mint elképzelni. Szeretek anya lenni, úgy érzem, passzolunk egymáshoz, az anyaság meg én, a szabadságom azonban érzékeny pont. Csak néhány évvel ezelőtt váltam szabaddá, alig pár évet éltem úgy, ahogy mindig is kellett volna, és ahogy nekem jó. Addig mások elképzelései és elvárásai mentén alakítottam az életemet, fogalmam sem volt arról, ki vagyok és mit akarok.
A 33. évemben rengeteget tanultam magamról az anyaságnak köszönhetően. A legfontosabb talán az, hogy megtanultam, mit jelent az alázat, hogy a saját igényeimet-vágyaimat ideiglenesen (?) háttérbe szorítva, szeretettel és megértéssel, a legjobb tudásom szerint nevelek/gondozok/szolgálok egy kisembert. És tudom már, hogy engem nem kell kerékbetöréssel kínozni, elég, ha hónapokon keresztül nem hagynak aludni, mondjuk, félóránként-óránként kelek. És az is bebizonyosodott 2010. szeptember 16. és 2011. szeptember 16. között, hogy semmihez sem fogható boldogság dübörög a szívemben és áramlik az ereimben, amikor hozzám bújik a gyerekem, amikor rám nevet, amikor odaszól, hogy "ana!", és úgy tudom félteni, mint még soha senkit ebben az életben. És az a nehéz, hogy imádok anya lenni és imádok szabad lenni, és a kettőt úgy kell összeegyeztetnem, hogy mindenkinek jó legyen. Nekem is. Nem fogok unatkozni 34 évesen sem, fogadjunk. (A fogadás nézzen ki úgy, hogy én azt mondom, nem, a tapasztalt anyák meg mondják azt, hogy dedede, csibi, unatkozni fogsz. Légyszi!)  
Írás előtt elolvastam a tavalyi bejegyzésemhez kapott kommenteket és a 33 mélnél jóval több mélt, és meghatódtam azon, hogy mennyi kedvesség árad a soraitokból felém és a családom felé. Mondhatom azt is, hogy évek óta, holott nem tartom magam könnyű természetű, könnyen (meg)szerethető embernek. Igazán jó dolgom van itt a blogban, köszönöm nektek, és azt szeretném kívánni, hogy legyetek boldogok és vidámak és optimisták és erősek. (Ne mindig, mert az öl, butít és nyomorba dönt. Bocs!)
Ha a Nagy Manitu is úgy akarja, de főleg az a kicsi, aki civilben Andris névre hallgat, a hétvégén szülinapi játékkal jelentkezem. A reklám után visszajövünk, maradjanak velünk. 

26 hozzászólás:

Elf írta...

Nagyon nagyon boldogat kívánok neked és azt, hogy amire a legjobban vágysz - teljesüljön :):):):)
Tapasztalt anyaként üzenem: nem fogsz (még 24 év anyaság után sem) :):):)

wf írta...

Nagyon boldog születésnapot!

Vera írta...

Nagyon boldog születésnapot, Csibi!!!! :))

zinajda írta...

Ohh, a levelem óta eltelt egy év?!
Nagyon boldog szülinapot :)

csibike írta...

Köszönöm szépen :)

wf: Nyakláncod megvan még? :)

Elf: Jajj nekem :)

Vera: Az ott egy habos kakaó? :)

zi: Ühhüm, méghozzá nagyon gyorsan... :)

wf írta...

Persze, ő az egyik kedvencem! :)

roza írta...

Nagyon boldog szülinapot kívánunk Neked :)
Nagyon örülök,hogy Rád találtam,így,ismeretlenül,és mégis,ismerősen :)Szeretem,ahogy és amiről írsz.Sok helyen magamra ismerek :) Szeretem a személyiséged,amit itt láttatni engedsz :) Szeretem azt,amit már leírtam egy párszor,hogy sok bejegyzésed után megnyugszom,hogy te jó ég,nem csak én érzek így (ez a mostani bejegyzésed is ilyen ):)
Isten éltessen még nagyon sokáig :):):)

Aliana írta...

Boldog szülinapot! :)

Névtelen írta...

Nagyon nagyon sok boldog születésnapot kívánunk Neked I.-vel együtt (innen a füstös, büdös, második legnagyobból) és szívből remélem, hogy még nagyon sokáig olvashatok Rólad, Rólatok, erről a csodálatos családról.:) Ahogy Te kívánod nekünk, mi is viszont kívánjuk: légy mindig nagyon boldog és összefoglalva egyetlen szóval: Csibike. Hidd el sok embernek megszépíted ezáltal a napját, ez pedig hatalmas dolog.:)

Nóra írta...

Nagyon sok boldog születésnapot! Legyen szép napod! :)

miskolczi írta...

hepibörszdejtuju :)

Judit írta...

Nagyon boldog születésnapot kívánok neked, és legalább annyi boldog percet, mint ahányszor az írásaiddal tudtodon kívül átsegítettél nehéz időszakokon, vagy egyszerűen csak megnevettettél és örömet okoztál nekem, és biztos vagyok benne, hogy még rengeteg embernek. És hidd el, nem kevés alkalomról beszélek! Szeretnélek még nagyon sokáig olvasni, mert az életem részévé váltál. Szóval még egyszer nagyon boldog születésnapot neked!

Judilla írta...

Boldog szülinapot!!=)

Igaza van Elfnek, valóban nem fogsz unatkozni még 24 év anyaság után sem. A legszebb évek meg szerintem 40 után jönnek, csak ezt te még nem tudod... addigra meg a prücsök is 'nagy' lesz.:))

Kriszti írta...

Boldog születésnapot, Csibike!!!!!!!

cyborgwings írta...

Boldog szülinapot!

Nikletty írta...

Sok-sok boldogságot, és amit a kis szíved vágyik :)

Nikletty

che írta...

Amennyire ismerlek, tutira nem fog férfid lecserélni két 17 éves gidára. öööööö...talán...és max...egyre. :D
Jótanács: saját vágyaidat, igényeidet még ideiglenesen se szorítsd háttérbe! Meg tudod oldani, ügyességed, kreativitásod messze túlmutat az átlagos csibe szinten.
Boldog szülinapot!

Vera írta...

Nem, cserébe viszont egy dublini kapucsínó! :)

Csigamami írta...

Hát ö. Olyan vicces, hogy mindig a legjobb barátnőmhöz hasonlítalak, stílusban meg mindenben olyan egyformák vagytok. Neki tegnap volt a szülinapja.... :o) Neki énekeltem, mert tudom a telószámát, neked meg énekelek élőben az októberi nyelvvizsgám után, mert remélem, hogy végre összefutunk. Vagy Vámos Miklós író-olvasó estjén okt. 6-án?
Mindenesetre Boldog Szülinapot!
Meg még annál is jobbat :o)

Tünde írta...

Boldog születésnapot! :)

Tabby írta...

Boldog születésnapot kívánok!

dorw írta...

és itt is nagyon boldogot! :)

csibike írta...

Köszönöm szépen a jókívánságokat, nagyon vigyorgok :)

maris írta...

boldog szülinapot =)

biem írta...

boldog szülinapot Csibike! és legalább annyi minden teljesüljön a gyertyafújós kívánságokból, mint ahány szép és jó és vidám és meghatott és mindenféle percet szereztél nekünk 2010.09.16-tól 2011.09.16-ig. :)

csibike írta...

Nagyon szépen köszönöm :)