2012. február 22., szerda

Elmesélem, mennyire súlyos az influenzajárvány (is)

Szóval, nem akarok senkit sem megijeszteni, de rém súlyos influenzajárvány dúl körülöttünk, és ezt onnan tudom én, a kis privát burokban éldegélő, A Világ negatívumaitól következetesen elszeparálódó, hogy valaki kilopta az előfizetéses újságomból a tízdarabos papírzsepicsomagot. A postás. Vagy a postán. Az nem valószínű, hogy az egyik influenzás lakó fegyvernek látszó tárgyat szorított az újságot a ládánkba szuszakolni szándékozó postás halántékához, és a fólia azonnali feltépésre, majd a papírzsepim haladéktalan átadására kényszerítette.
A papírzsepi valamikor szoros egységet alkotott a nagy-nagy kedvezménnyel előfizetett Éva Magazinommal, ami szerintem a legszínvonalasabb női magazin itthon. A "női" kitétel amúgy abból a szempontból nem állja meg a helyét, hogy kizárólag nőknek szóló cikkeket tartalmaz, sok írás unisex és ami ennél fontosabb: minőségi. Egy pszichológiai-pedagógiai jellegű különszámukkal találkoztam először, ott éreztem úgy, hogy annyi keresés után végre megtaláltam a magazinomat.
Na, de most kanyarodjunk vissza a papírzsepihez. Először az a gondolat merült fel bennem, hogy a postán repiajándékmaffia működik, és ez a bűnbanda módszeresen megszabadítja az előfizetéses cuccokat az éppen aktuális béléseiktől, jelen esetben a papírzsepitől. (Az évások rendesek, hogy járvány idején pölö nem napszemüveget mellékelnek a magazinhoz, hogy ne lásd embertársaid feldagadt orrát / könnybe lábadt szemét, hanem ilyen praktikus dolgot.) Vagy nincs is repiajándékmaffia, csak sok a meló, tüsszögés tüsszögés hátán, és senki nem bírt kimenni a boltba zsepiért. Aztán eszembe jutott az is, hogy csóri postás hirtelen szembetalálta magát a kihívással: a papírzsepis magazint képtelen bedobni a postaládába, mert szűk a rés. A szakítás mellett döntött. Fólia reccsent, magazin ládában landolt, a papírzsepi talán nála. Gőzöm sincs, miért alakult úgy, hogy a papírzsepit nem küldte az újság után, és ellenállok a kísértésnek, hogy vegyek egy csomagot és kipróbáljam, átfér-é a résen. Itthon csak százas kiszerelést tartunk, az biztos nem gyömöszölhető be a postaládába, max. egyenként leszemezve.
Azzal egyébként semmi bajom, ha a takonypóc xy azért nyúlta le a papírzsepimet, mert majd' elcsöppent az orra, a kilopás ténye zavar, de ez akkor is zavar, amikor a Spar újságos szekciójánál látom, hogy szinte az összes béléses újságot megszabadították a strandpapucstól / szemspiráltól / miniparfümtől / kulcstartótól / ráktudjamitől, a polcokon felszakított fóliával a hasukon álldogálnak az újságok. Mert ez olyan baromi természetes valaki vagy valakik számára, hogy lopjuk ki. Ott van a boltban, ergo a nagy közösben, nem kell érte fizetni, nem csipog be rá a biztonsági őr sem, nosza, vágjuk zsebre. Mindegy, hogy poénből vagy szükségből vagy a lopás öröméért. Fura, hogy senki nem veszi észre a fosztogatást.

11 hozzászólás:

Névtelen írta...

Szia!
Nem akarlak elkeseríteni, de nekem az újsághoz (szintén előfizető vagyok) volt még egy kis zacsi műanyag figura is. Az legalább benne volt, vagy másvalaki gyerekénél landolt?

biem írta...

dejó! mármint nem az, hogy megrövidítettek egy csomag zsepivel, hanem, hogy ez a jelenség mást is zavar! (biztosan mást is, de eddig még senkit nem hallottam "morogni" róla).
egyszerűen nem tudom, nem értem, hogyan van képe, mersze ellopni az újságok mellől ezeket a dolgokat valakiknek?!

és ez mára sajnos eléggé mindennapos lett. amivel viszont siketült a múltkoriban meglepnie valakinek, hogy majdnem megvettem egy már megbontott doboz tampont.
végtére is, biztosan a szükség vitte rá. és ha egy-két darabbal orvosolta az illető a problémáját, ugyan mi a manónak vegyen meg akkor már egy egész dobozzal?!?

Angyalszív írta...

Múltkor a T-betűs nagyáruházban láttam egy manikűrkészletet. Üresen. Csak a tokot hagyták...

Névtelen írta...

Igen ebben az országban nem vesszük észre a fosztogatást, legyen bár szó apró dolgokról, vagy milliárdokról...:( Miért lopnak az emberek? Talán mert balkáni fizetésből élnek, és nyugati árakat kell megfizetni...
Kint voltunk Németországban és a házigazdánál az volt a szokás hogy a cipőt az ajtó előtt vették le, nem magánház hanem négy emeletes társasház)és bizony kinevettek bennünket amikor azon kezdtünk el aggodalmaskodni, hogy te jó ég jönnek mennek a lakók és az ajtó elől és elviszik a cipőnket...

cyborgwings írta...

hát igen, szerintem aki pár darab tampont lop el, azt lehet, tényleg a szükség viszi rá, mert egyszerűen nem volt rá pénze. abszolút el tudom képzelni. sajnos rettenetesen szarul él az emberek elég nagy része. ettől persze még nyilván vannak az agyrokkantak, akik poénból vagy nem is tudom, milyen megfontolásból lopkodnak el ezt-azt, de valahogy ez a tamponos nekem olyan szomorúnak tűnik. aztán lehet, én vagyok túlérzékeny. :)

biem írta...

biztosan van akit a szükség visz rá, ez sajnos egyértelmű és szomorú.

de ha ettől a ténytől egy picit eltekintek... az, hogy van képe az illetőnek még szépen, akkurátusan vissza is zárni a dobozt, visszatenni azt a helyére, akkor azért ezt a másikkal való (khm) kibabrálásnak érzem. mert ha (maradva ennél a példánál) nem úgy fogom meg a dobozt, hogy észrevegyem, hogy az nyitva van, akkor csak otthon szembesülök azzal a ténnyel, hogy "x" darabbal kevesebbért fizettem teljes árat... és nem az a pár forint fájna ott és akkor, bár bevallom, egy kicsit becsapva (is) érezném magam.

(azt már csak csendben említem meg, oké, hogy minden egyes darab külön van fóliázva, de valahogy úgy érezném, hogy koszos az egész cucc, mert mittudomén ki nyúlkált benne…)

Lublin írta...

hmm..ezek szerint a postás nem tudja, hogy a Rossmann saját márkás zsepije a legjobb! basszus, kivéve, ha olyat mellékeltek, és akkor már Te sem tudod meg - most legalábbis :-((

Névtelen írta...

Hm. Én megkaptam a zsebkendőt és a játékot is az újsághoz (szintén előfizető), pedig az újság fóliája felszakadt, gondolom, amikor begyömöszölte a postaládába a postás. Az ajándékok mégis ott voltak a postaládában.
Apróságok, de mégis bosszantó, ha eltűnnek ezek a dolgok...
Ja és a mi lépcsőházunk is olyan, hogy a lakók kint tartják a cipőket az ajtó előtt, még cipőspolcok is vannak :) 4 emeletes társasház. Ritka, tudom :)

Leonine írta...

Kb. 10 évvel ezelőtt anyukáméknak járt (volna) a Kelet-Magyarország nevű helyi lap. Manapság kb. 80-100 Ft-ot is kóstálhat egy-egy száma, ennek ellenére előfordult, hogy feltörték a postaládánkat, és kilopták belőle...

Én éppen ezért nem fizetek elő semmilyen újságra, nehogy kilopják egy részét vagy a teljes lapot. Ráadásul miután megvettük a lakásunkat, kiderült, hogy a 32 lakásban rajtunk kívül két család létezik még Antal vezetéknévvel, úgy, hogy senki sem rokona senkinek, emiatt elég gyakran kapjuk meg egymás csekkeit, aztán jön a csereberélés. :)

Ráadásul ha van valami ajándék az újsághoz, akkor szeretem azt én kiválasztani, ne a kiadón múljon már, hogy melyik színű körömlakkot vagy milyen formájú hűtőmágnest gyömöszölnek a postaládámba. Lehet, hogy így drágábban jövök ki, de legalább tutira megkapom a lapot és a hozzátartozó vicekvacakot is. Persze gondolom a fentiekből kiderült, hogy nem hipermarketben veszek újságot, mert ott nem lehet olyat kifogni, amiből nem lopták ki a cuccokat... :(

Leonine írta...

Lublin: tényleg a Rossmann papírzsepije a legjobb! Ráadásul a 30*10-es kiszerelés nemcsak olcsó, hanem hónapokig nem is kell zsepivásárlással foglalkozni. Kár, hogy nálunk pont most zár be a Rossmann. :(

csibike írta...

Leonine: Nem ismerem a Rossmann zsepijét, de megnézem :)
Anno a nagypapáméknál törtek fel minden postaládát, de rendszeresen.
Engem nem hoz lázba a repiajándék, nem is sajnálom, a lopás ténye viszont elszomorít.

Névtelen: Nálunk rács rács hátán mindenhol, szerintem még egy csomag zsepit sem lehetne kint hagyni, cipőt pláne :)

Lublin: De most már csakazértis megkeresem :)

biem: Ki az, akinek csak 1-2 darab tampon kell, ez is fura :) Nem csodálom, hogy piszkosnak érezted, én is annak éreztem volna.

csillagvirág: Lehet, hogy a szükség, nem derül ki. Pl. a Tescóban vásárlás közben lecsúszik egy csomó embernél 1-1 pogácsa, 1-1 zsömle, a pénztárnál azonban elfelejtik megemlíteni. Itt is lehet szükség adott esetben, de sokuknál nem az :)

Névtelen: Mintha valami rögzült dolog lenne, amit soha nem lehet abbahagyni... :)

Angyalszív: Jajj :)

Névtelen: Nem volt benne semmi :)