2012. június 22., péntek

És akkor ki az a Vavyan Fable?

A metrókocsiban Fejős Éva mosolygott rám három megállón keresztül. A plakát teljesen betakarta az egyik ablakot. Tizenöt évet simán letagadhatna, hála a retusnak, ez volt az első gondolatom, aztán az jutott eszembe, hogy írónőként belehalnék, ha 'kettőt fizet, hármat kap' akcióban nyomnák a nép orczájába a könyveimet, azon meg elég sokáig merengtem, mennyire lehet igaz, hogy F. É. Magyarország legkedveltebb írónője, merthogy ezt mondta a plakát.

15 hozzászólás:

Majmóka írta...

Sokan odáig vannak érte, én még semmit nem olvastam tőle /sokat olvasok, de a fontossági sorrendben nem ő volt az első/. De már beszereztem egy könyvét, aztán utána meg tudom mondani, számomra mennyire lesz népszerű. :-))

dorw írta...

kinek a pap, kinek nem. én spec. Fable-t sokkal szívesebben olvasom, még akkor is, ha a frisseség sajnos már eltűnt az írásaiból.

csibike írta...

dorw: Az érdekelne, hogy mi alapján jelentenek ki ilyesmit? Mert a sikerességet nyilván lehet mérni az eladási statisztikával, ez azonban nem feltétlenül a kedveltségre utal. Pl. F.É. évente 2-3 új könyvet ad ki, ahogy láttam, Fable meg igazán újjal nagyon ritkán jelentkezik, újranyomások vannak.
Fable szerintem színvonalasabb még így is (igen, sajna már nem a legfrissebb), Fejősnél nem jutottam tovább a beleolvasásánál.
Ja, és megnéztem, Fable 56-os születésű... Hihetetlen, hogy így elrohant 2 évtized az életemből :)

Majmóka: Várom a véleményedet :)

Gogo írta...

ugyanez jutott nekem is eszembe a minap! :)

Judit írta...

Szerintem ez csak ugyanolyan komolytalan kijelentés, mint az újságcímlapokon a "Mindenki kedvenc színésznője", meg "A világ legszebb modellje" és hasonlók... Egyébként Alexandra oldalán a top100 könyvben a 4. helyen van F.É. és a 3. Fable. (Viszont lehet, hogy összességében Fejős tényleg több könyvet adott el, de nem hiszem, hogy erről lennének adatok)

Leonine írta...

Hát, az Ulpius-ház könyveiről alapvetően is megvan a véleményem. Nem mondom, biztosan vannak köztük igazán jó darabok is, de alapvetően a stand-up comedy-s, volt valóságshow-szereplők, egyéb celebek, valamint a tucatírók pátyolgatói.

Ha a metrón körülnézel, a legtöbb ember, aki olvas, ezeket a vacakokat olvassa. Én mondjuk örülök, hogy egyáltalán látni még embereket könyvvel, de azért rossz nézni, hogy legtöbbjük ezeknek a ponyvaregényeknek is a legalját favorizálja...

csibike írta...

Leonine: Úgy rémlik, hogy az Ulpius évekkel ezelőtt még komolyabb könyvekkel foglalkozott... :)

Neyla: Szerintem azt nagyon szigorúan nézik, hogy xy könyvéből mennyi fogy :)

Gogo: Akkora az a plakát, hogy nem is lehet átsiklani felette :)

Leonine írta...

Lehet, hogy évekkel ezelőtt még komolyabb kiadó volt, de mára eléggé - bocs, nem jut eszembe jobb szó - elkurvult.
Most megnéztem a kiadó oldalát, és tény, hogy adnak ki szépirodalmi műveket is és egyéb színvonalas könyveket is, de az, hogy pl. a "paranormál-romantikus" kategóriában kb. ugyanannyi könyv van, az sok mindent elmond.
Egyébként tiniként nagy Ulpius-rajongó voltam, sokszor amikor siettem, nem is a könyvet néztem, hanem csak lekaptam pár Ulpius-könyvet a könyvtár polcairól, és legtöbbször nem csalódtam. De ez még 2000-2005 környékén volt, amikor még "Egy boltkóros naplója"-t és hasonlókat olvastam. :)
Egyébként mostanában vissza fogok kanyarodni ehhez a stílushoz, mert Vateráról fillérekért sikerült beújítanom egy angol nyelvű könyvcsomagot (25 könyvvel), ezek többnyire hasonló habkönnyű lányregények, pont az a nyelvezet, amit képes vagyok angolul megérteni. :) Gyakorlásnak tökéletes.

Judit írta...

Az összesített adatot úgy értettem, hogy nem Fejős Éva X könyve, hanem a megjelent összes könyvéből hány darab fogyott. Szerintem ilyen jellegű statisztikát nem nagyon készítenek, legalább is még ilyennel nem találkoztam. És ugye egyébként sem lenne értelme, mert nyilván neki már most sokkal több könyve van, mint néhány remek írónak, viszont ilyen vonatkozásban valóban lehetséges, hogy több F. É. könyv került eladásra, mint akár Fable, akár például Erlend Loe, aki meg az én kedvencem :)

Judit írta...

Ja és gyorsan hozzá kell tennem, tudom, hogy Erlend Loe nem nő, de kedvenc írónőm nincsen...

Lilla írta...

Ó, mért nem ültem azon metrón, ugyanis, úgy összefutnék veled egyszer véletlenül és kissé bizonytalanul megkérdezném: Csibike?

Katity írta...

Fable-ban azt szeretem, a könyvein kívül (bár az utóbbi években tényleg elég izzadtságszagúakra sikeredtek az írásai, főleg a Halkirálynő és a Vis Major-sorozatok), hogy neki nem kell háztömbnyi óriásplakát, meg Fókusz/Aktív/Hot/Blikk szereplés ahhoz, hogy jelen legyen, az ő könyveit ezek nélkül is megveszik.

csibike írta...

Katity: Pontosan :)

Lilla: Nemrég írták mélben, hogy amikor még nem volt ekkora hasam, láttak a villamoson, és az ilyesmi nekem mindig furcsa, mert én senkit nem ismer(het)ek fel, engem viszont bármelyik szemfüles olvasó :)

Neyla: Csak beleolvastam F.É. könyvébe, de az is elég volt, nem az én íróm :) A te kedvencedet nem ismerem, mit ajánlanál tőle?

Leonine: Jól vadásztál, gratulálok :) Az Ulpiust régen valóban komolynak éreztem, mára eléggé elkanászodott.

Judit írta...

Tulajdonképpen nincs sok könyve, kezdetben gyerekkönyveket írt, és csak pár felnőtt könyvét fordították magyarra. Nekem két kedvencem van, mindkettő elég rövidke, tehát kisgyerekes anyáknak is ajánlott :) Az egyik a Naív.Szuper , a másik a Doppler első része, szerintem neked ez utóbbi jobban tetszene, bár ez csak tipp. Könnyen felismerhető, mivel kék színű, Mizo-s borítója van. (Fontos, hogy kék, mert a piros, az a második rész! :)

Elf írta...

Fable eléggé aktuális utolsó könyvet írt most :) És emberként sem semmi - a többieket meg nem ismerem... de egy ilyen kettőt vihet egyet fizet akcióba sose menne bele...