2012. szeptember 2., vasárnap

Az evakuálásunkról

Amikor itt D. bedobta kommentként, hogy előfordulhat, a vérpókos harapásaim valójában ágyi poloskától származó csípések, rágugliztunk a dögre, ő, aki férfim meg én, tudni akartuk, mi szívja a véremet. A képek alapján megszavaztuk, hogy nem, ez nem ágyi poloska. Kábé egy héttel később az addig csípésmentes ő, aki férfimmel úgy ébredtünk az egyik reggel, hogy tíz-tizenöt baromira viszkető csípést számoltunk össze magunkon. Fejenként. Szemöldökráncolva állapítottam meg, hogy ezek a csípések nem hasonlítanak a korábbiakra, teljesen más a formájuk, bár nálam most is terebélyesedtek, egymásba folytak, egyetlen nagy, vörös és égő felületet alkotva. Vakaróztunk, nem keveset. Soha ilyen mocskosnak nem éreztem magam, mint az elmúlt egy hétben. Kedd este már nem mertem a hálószobában aludni, féltem, hogy egy újabb adag csípés hatására eldurvulnak a korábban begyűjtött és begyulladt csípéseim. Aztán szerda reggel az addig érintetlen nagyobbik fiamon több harapásnyomot számoltam össze, ő, aki férfim pedig talált valamit, amit kivégzés után lefotózott és a net segítségével ágyi poloskaként azonosított. Telefonáltunk a házunkkal szerződésben álló rovarirtó cégnek, hogy vészhelyzet van, jöjjenek irtani. Az emberük délután érkezett meg, hogy ő most kiirtja a dögöket így és így, pakoljunk mindent össze és gondoskodjunk arról, hogy a gyerek ne érintkezzen a földdel. Úgy négy hétig. Zokniban sétálhat ide-oda, de ne tenyereljen le, a játékait ne tologassa ott ésatöbbi. Arra gondoltunk, hogy a szaki (aki amúgy a bakancsában lazán sétálgatott a gyerekszobában leterített habtapin) spriccel egy kis gyilkos szert az ágyunkra és annyi, az a legvadabb fantáziálásaink között sem szerepelt, hogy az egész lakást lefertőtleníti. Mivel a gyerekem nem tud repülni, megszavaztuk a kitelepülést. Négy hétre. Fújás, hét-nyolc nap a méreg mikrokapszuláinak aktivizálódására, két hét szünet a két fújás között, fújás, hét-nyolc nap a méreg mikrokapszuláinak aktivizálódására. Ha nem lenne Andris, nem kellene kiköltöznünk, mert a szer emberre csak akkor veszélyes, ha a földön kúszik-mászik és beletenyerel és a szájába veszi a kezét.
A szaki nem talált ágyi poloskára utaló nyomokat, összesen két tetemmel találkozott (ő, aki férfim hárommal), ergo van remény, hogy nem szaporodtak el. Szerencsére nem kellett azon filóznom, hogy melyik híd alá menjünk csövezni a lassan két hónapos és a lassan két éves gyerekünkkel, mert anyósomék be tudtak fogadni minket. Négy hétig ő, aki férfim parányi kamaszszobájában éldegélünk, ő, aki férfim meg hetente egyszer-kétszer az otthonunkban alszik, hogy élő csaliként tesztelje, mennyire pusztulnak a dögök. Ruhából kizárólag frissen kimosottat hozhattunk át, ami nem érintkezhetett semmiféle fertőzött felülettel. Négy hétre elegendő ruházatot mostam-szárítottam másfél napon keresztül... A rovarirtó szaki minden poloskagyanús cuccot szétszedett és lefújt a lakásban. Ő, aki férfim finoman hadiállapottal jellemezte az általam nem látott, irtás utáni helyzetet. Egészen máig azon is izgulhattunk, hogy felpúposodott-é a parketta a rácsorgó méregtől. Ma kiderült, hogy nem. És az is durva, hogy korábban mindkét szomszédunknál jártak irtani, amit egyik sem említett meg, holott az ágyi poloska fertőzöttség terjedhet lakásról lakásra is. Klassz.
És most hagyjátok abba a vakarózást.

12 hozzászólás:

Andika írta...

Nálunk is volt ágyipoloska a zuglói albérletben, költöztünk, hoztuk magunkkal. Szakemberhez viszont nem fordultunk, házi módszerrel irtottuk: az ágy minden kis porcikáját lefújtuk Protekttel (Extra 3-as hatás, fekete dobozos) az ágy lábait pedig körberagasztottuk kétoldali ragasztóval (járólapvan, nem parketta). Az ágyban kipusztultak, máshonnan meg nem tudtak felmászni. A sarkokat, szekrények alját, ajtókereteket is lefújtuk, így elég gyorsan eltűntek. Kb. havonta megismételjük a fújást az ágyon, biztonsági célzattal, így nem jönnek elő újra. Azért a fekete Protekt, mert az a petéket is pusztítja, Raidre, egyebekre nem reagáltak a szemetek, és újrafertőződött a lakás. Egyébként annyit még, hogy én először bolhára gyanakodtam, mert a szomszédunkban van egy nő aki 4 kutyával él együtt, aztán kezdett durvulni a helyzet, egyre nagyobbak lettek a csípésnyomok, a végén már tenyérnyi forró duzzanatok. Mióta irtottuk volt még, hogy találtunk élő példányt ami meg is csípett, viszont a csípése helyén már csak pici piros folt lett, és kb. egy napig viszketett csak.

Andi (egy olvasód aki nem szokott hozzászólásokat írni)

Anita írta...

szia!

Nálunk is volt! A házban elszaporodtak. Hívtunk egy irtót és semmit nem ért. ráadásul ugyanúgy evakuáltak minket mint benneteket, és mondta hogy a párom legyen csali és aludjon ott. Mondtuk hogy ....ugyanis allergiás rájuk és hát többször volt orvosnál a dögök miatt mint egész életében. Erre a ház hívott egy másik írtót merthogy kiderült hogy mindenhol elszaporodtak és nem csak nálunk van, hanem valószínű leűzték őket hozzánk. Ez a cég annyira jó volt, hogy egy irtás után kihaltak a dögök, nem kellett a párom hozzá prédának, és nem kellett távoznunk a lakásból több napra. Ugyanis közölték, hogy a gyerekre nem veszélyes, és valóban semmi baja nem lett. szóval első írtásnál evakuálták a családot de azért a páromat ott tartotta prédának. Ja és a dögök ugyanúgy csíptek. A másik cég kiírtotta elsőre a dögöket és nem kellettünk prédának plusz nem kellett kiköltözni. Igaz az összes mosható dolgot ki kellett mosnom, mert mondta azt nem fújja le, mossam ki az bőven elég, csak ne kerüljön vissza mosatlanul a szobába. Szóval mosott anyós is még én is de sikerült. És kiírtottuk!!!!!Komolyan mondom ez a legundorítóbb kis bogár a földön.

miskolczi írta...

Hát lányok, még életemben nem hallottam ilyenről. Ritka gusztustalan és dühítő dolog lehet.
Honnan a francból fészkeli ez be magát? Milyen bogár ez? Hogy néz ki? Csibi, te mint szakértő, szánnál rá még egy fotós blogbejegyzést?

Leonine írta...

Jajj, az utolsó mondatod betalált, én tényleg vakarózva olvastam végig a posztodat...

Egyébként pedig tényleg dühítő, hogy ilyen előfordulhat, és hogy nem szóltak a szomszédok! Én iszonyatosan rettegek minden hasonló dögtől, a múltkor szétspricceltem egy fél Raid-et a lakásban, mert találtam 3 kósza hangyát, és szerintem az egyik legjobb dolog, amit eddig a lakásra költöttünk, a mobil szúnyogháló volt az ablakokra.

De ezek szerint még a mániákus takarításom sem elég, mert bármikor megjelenhet valami egyéb borzalom a csöveken, réseken (falakon?) keresztül.

Áááá, még mindig viszketek!

Vica írta...

Ezért kell a többlakásos házakban rászánni évente egy összeget a közös költségből a rovarirtásra.
Sajnos a poloska, a csótány, meg a többi emberhez szokott rovar remekül érzi magát a folyamatosan temperált lakóépületekben. Amelyekben azért van némi fluktuáció, költöznek ki-be a lakók, albérlők, jönnek vendégségbe sokfelől családtagok, ismerősök, és akár a ruhájukon, lábukon bárhonnan behurcolhatják ezeket az élősködőket.
Egyáltalán nem a takarítás milyenségét jelzi, ha megjelenik egy ilyen "dög" a lakásban, szóval nem kell szégyenkezni miatta.
A szomszédok valószínűleg azért sem szóltak, mert mit gondolnak akkor őróluk, szégyellték.

Remélem, ez az irtás sikeres lesz, és nem lesz több poloskacsípés.

Andika írta...

Még mindig jobb egy fokkal, mint a csótány. Az a tízemeletesekben telepszik meg főleg, a szemétledobó miatt, csövekben közlekedik, szellőzőben lakásról lakásra. Az egyetlen megoldás ellene ha légmentesen lezárod a lakást, szellőzőt, nyílászárókat, falrepedéseket. Nem jó játék. Akkor is élhet veled, ha még sosem láttad és makulátlan tisztaság van a lakásodban, és csúnya betegségeket hordozhat, ráadásul a kajádon mászkál. Ja, és sokkal nehezebb kiirtani, mint az ágyi poloskát.

Leonine írta...

Egyszer anyukámék házában (szintén tízemeletes) volt csótányinvázió, úgyhogy az irtás után be is szüntették a szemétledobó használatát, azóta nem volt ilyen gond.

Nem is értem, hogy más házakban egyáltalán miért kell használni. Büdös és gusztustalan, takaríthatatlan dolog, és szerintem egyáltalán nem lenne nagy szám, ha ledobás helyett inkább le kellene vinnünk a szemetet.

Hencsi írta...

Honnan tudtad hogy vakarózom??????
:D
Kitartás!!!

csibike írta...

Jajj, borzalmas olvasni ilyenekről, vakarózhatnékom van :)

Ildi, mélben megírom majd.

Molly Bloom írta...

tea tree oil! szuper jó minden csípésre, hamar elmúlik és alig viszket.

csibike írta...

Szia Molly :) Megnézem, kapható-e valahol, jövőre szúnyogos helyre kell mennünk nyaralni.

Molly írta...

szia:) nekem is épp most van ágyi poloska parám, nemrég voltam New Yorkban - ahol nagyjából minden és mindenki poloskás, mint utólag megtudtam - és volt pár gyanús csípésem, na, több se kellett nekem, súlyos paranoia elő, eszelős mosás, rettegés, zacskózás, bőrönd kidobás, de még mindig rettegek...nagyon durva sztorik vannak erről a neten, ne olvass amerikai fórumokat ha kedves az életed:) Amerikát leterítették a bedbugok...ennyit a világ egyik vezetú nagyhatalmáról;)