2012. február 20., hétfő

Nem értem, pedig szeretném

A szomszédos sztorira még várnotok kell, mert perpill a külvilágból beszivárgó ama hírek háborítanak fel jobban, hogy pölö Ambrus Attila bement egy étterembe és az ott falatozó emberek megtapsolták. Cirka két hete hallottam ezt a Class FM-en, meg azt is, hogy a Sebestyén, a Rákóczi és a Vadon a reggeli műsorban szinte könnyfátyolos hangon áradozott az Ambrusról, és azok az sms-ezők, akik vitatni merészelték A. A. emberi nagyságát, azok kvázi hülyék, és letagadják, hogy ők nézik/olvassák leginkább az Ambrusról szóló híreket. Tudod, mint amikor nyíltan fikázod a Barátok közt-öt, de titokban az összes ismétlést megnézed.
A szóban forgó ex(?)bűnözőről nem tudok túl sokat: kirabolt egy csomó bankot, eljátszadozott az őt üldöző zsarukkal, végül elfogták, börtönbe került, ahonnan idő előtt szabadult, mert jó kisfiú módjára viselkedett (tanult, pölö).
És most jön az, amit nem értek.
Miért becézik az Ambrust Robin Hood-nak? Szétosztogatta az elrabolt pénzt a rászorulók között, vagy alapítványt támogatott, kórházat építtetett? Hogy lesz egy bűnözőből ilyen kaliberű sztár? Jó, hogy nem példaképként állítják az emberek elé. Hasra kell esni attól, hogy összetett mondatokban képes nyilatkozni? Te mit csinálnál a börtönben sok-sok év alatt, ha van egy kis eszed és nem óhajtasz megbolondulni és valamit kezdeni akarsz magaddal a sitt után? Dolgozol és tanulsz bent, mert nincs más választásod, és nagyon jól tudod, hogy csak abban az esetben sanszos az idő előtti szabadulásod, ha mintabörtönlakóként viselkedsz. Hol itt az emberi nagyság? Ja, még meg is bánod a tetteidet, nyilván, hülye lennél azt mondani, hogy nem bánod meg, az ügyvéded ott helyben kapna agyvérzést. Meg az is csuda megható, hogy a bankrabló fazekasműhelyt nyit. A fegyverkereskedés nyilván nem került szóba.
El tudom fogadni, hogy nagy dolog, ha valaki a börtönben tanul, képezi magát, dolgozik, de basszus, a való életben miért nem tapsolunk meg ugyanilyen természetességgel egy roma származású bárkit, aki kemény munkával teremt magának normális egzisztenciát, adott esetben elismert művész? Vagy ne is legyen roma, csak egy hátrányos helyzetű akárki, aki szívós makacssággal és becsülettel küzd azért, hogy jobb életet élhessen. Nem rabol bankot, viszkit sem vedel, csupán az iksz műszakos meló és a család mellett  estéről estére beül az iskolapadba, aztán megírja a házikat, készül a vizsgákra és leérettségizik.
Lehet utálni a pénznyelő bankokat, lehet utálni a korrupt zsarukat, de milyen világ az, ahol ennyien sztárolnak egy bűnözőt? És ez nem az éppen aktuális politikai vezetőrétegtől vagy az ország gazdasági helyzetétől függ, ez a hétköznapi emberek sara.

15 hozzászólás:

Macsek írta...

bólogatok. egyetértek. és én sem értem ezt az egészet...

mm írta...

Balázsék anno meg is mondták (feltételezem, ez kimaradt, mert nem értél rá végighallgatni), hogy ők nem a bűnözőt sztárolják, hanem azt a helyzetet, hogy valaki kap egy második esélyt és TUD élni vele (nem úgy, mint sok rab, aki esetleg már a sitten előkészíti a szabadulása utáni első rablást esetleg).
Balázs azt is megmondta, ha A.A. kvázi eljátssza ezt a (második) lehetőséget, akkor a továbbiakban ők sem ejtenek róla egy szót sem.
Én pl azon sokkal jobban felháborodtam, hogy mivel A.A. csak az rtl-nek nyilatkozott, és tudjuk,hogy Hajdú P. is pályázott rá, mivel ez nem jött be, előkapta azt a zsarut, aki anno elfogta A.A.-t. Mindegy már,hogy mi, csak a mondatban benne legyen, hogy "viszkis", mert attól lesz nagy a nézettség?!

mm írta...

egy esetleg-gel kevesebb :)

dorw írta...

leírtad, mm leírta azt, ami miatt érdekes a figura. (elfogadta a helyzetét, és a lehető legjobbat hozta ki belőle. annyira jót, hogy az mindenképpen figyelemre méltó.)

pluszban: mivel alapvetően egy jó megjelenésű fickóról van szó (erről lehet vitatkozni, de az biztos, hogy a fizikai adottságai sokat segítenek neki), akinek történetesen gógyija is van, és szóvivőket megszégyenítően tud nyilatkozni, ezért újra a felfedezte magának a média, mert "sztárt" nem most csináltak belőle.

a robinhúdozás pedig szimplán baromság.

Orsi írta...

Nekem igenis kinyílik a bicska a zsebemben, amikor azt hallom, hogy a börtönlakók diplomát szereznek. Jaaaa
Én sok-sok pénzt fizettem a tandíjamra; nem pihenésre használtam a szabadságom, merthogy munka mellett diplomáztam; utaztam, merthogy a városunkban nincs főiskola/egyetem; megvettem a tankönyveim, az írószereim, a busz- és metrójegyeim...
Velem miért nem akartak anno riportot készíteni, és hol maradt az ováció????
Na de majd most, hogy nem kaphatnak PÉNZT a könyvekért, megszólalásokért...

Majmóka írta...

Igen, most már lassan arról szól az élet, hogy valaki minél hülyébb /Alekosz/, minél nagyobb bűnöző /Ambrus/, stb, annál jobban nyalják a seggét és ha már megjelenik valahol vagy netán tesz egy hétköznapi emberre jellemző hétköznapi tettet, attól ő a legfaszább gyerek a világon. És a gyerekeinknek meg majd győzzük megtanítani, hogy "neeeem, fiam, az ott nem komplett emberke, csak úgy állítják be".

Névtelen írta...

Az én életem egyszerűsödött, amióta ilyenkor felteszem magamban a kérdést: Cui prodest?

L.

Nóra írta...

Mocskos ez az egész! A legundorítóbb, hogy A.és társai a mi pénzünkből tanulnak, de mi, a gyerekeink taníttatásába bele is rokkanhatunk majd. Szomorú, de ilyen országban élünk! :(

Leonine írta...

Én csak arra vagyok kíváncsi, hogy a börtöntöltelékek, akik nemcsak hogy állami pénzen élnek, hanem állami pénzen diplomát is szereznek, vajon mennyi időre lesznek röghöz kötve? Vagy azzal csak az orvostanhallgatókat kell büntetni???

Pár hete az Astorián az aluljáróban egy csöves az orrom alá dugta a szokásos újságot, és kérte, hogy csak pár forintot adjak (meg lehet kövezni érte, de én nem szoktam, mert ha mindenkinek adnék, akkor mire hazaérnék, elfogyna a fizetésem).

Szóval mondtam neki, hogy nem tudok adni, de csak jött utánam. Végül azzal próbáltam lerázni, hogy épp most zárják be az irodát, ahol dolgozom, úgyhogy nem tudok segíteni, mert még azt sem tudom, lesz-e egyáltalán munkahelyem (tényleg bezárták az irodánkat, egyelőre otthonról dolgozom, amíg még lehet). Erre azt mondta, hogy "Én meg jövő hónapban börtönbe megyek."

Erre olyan ideges lettem, el sem tudom mondani! A képébe vágtam, hogy jó, akkor mégis segítettem, mert azt úgyis az én adómból fizették! Továbbmentem, ő meg ott maradt ledermedve, nyilván nem szokott hozzá az ilyen válaszhoz. :)

De a fenébe már, annyira utálom az ilyeneket! Még némi büszkeséget is éreztem a hangjában, amikor a börtönt emlegette! Ő bemegy, és ha van egy kis esze, tanulhat is, teljesen ingyen. Diploma, nyelvtanulás, amit csak szeretne. Én meg folyamatosan gürizek, ráadásul azt érzem, hogy egy diplomával elmehetek a fenébe, de pénzem nincs egy másodikra, pedig nagyon szerettem és szeretnék is tanulni. :(

Na, ez most jó kesze-kusza lett, de jólesett leírni. :)

che írta...

A többivel is, de az utolsó mondattal nagyon egyetértek. Mert ez az egy - mármint hogy médiasztárt csináltak belőle - azért tényleg nem az ő sara, hanem a miénk. S amiért élt a neki felkínált lehetőségekkel, szintén nem lehet elítélni. Minden másért persze nem csak lehet, kell is.

Csigamami írta...

hm... ma Magyarországon mindenkiből sztárt faragnak meg minden szart leírnak, aminek konkrétan mínusz X hírértéke van. S azért nem értek egyet ezzel a semmi köze ehhez a politikának dologgal, mert pont azért csinálnak "érdekes" - gyomorforgató híreket, hogy legyen a parasztnak min csámcsognia és ne azon agyaljon, hogy vazze miért nem lőtték még fejbe ezt-meg azt a barmot, aki a csóri nép pénze után már a vérét szívja.... "Panem et circensis!" - (bocs ha nem jól írtam, de nincs kedvem kigúglizni) ezt már azokban a korokban is nagyon jól tudták, csak a világválság közepén a kenyeret már lespórolják.....
A börtönben meg nem olyan rózsás az élet. Meglehetősen korlátozott jogokkal rendelkeznek a bent élők, szóval egy pillanatig nem kell őket irigyelni. Hozzáteszem én sem értek egyet az ingyenéléssel....mert attól nem kapták vissza a bankok a pénzt, hogy ez a bűnöző leülte az X hónapját. Az ilyet szépen el kéne küldeni dolgozni és a fizetésének csak épp annyi százalékát meghagyni a részére, amiből még épp nem hal éhen, aztán a többiből meg fizesse szépen vissza, amit ellopott. Tudom, hogy ilyen összegnél ez nonszensz, de akkor sem ingyen élt bent és szenvedjen meg érte a tetű.... és komolyan ki gondolja komolyan, hogy él a második lehetőséggel???? ugye senki... mert akkor mentem leszopom a nem létezőm... (bocs Csibe nem ellened, csak forr az agyvizem az ilyenek sztárolásától...)

csibike írta...

Köszönöm szépen a véleményeket :) Az idegekre jó a csokoládé.

mm írta...

Csigamami:
vissza kell fizetnie.
ezt is elmondták pár hírben már.

Névtelen írta...

Like! :)

Nikletty

mongaal írta...

Tökéletesen egyetértek. Minden szavaddal.